Âhir Zaman Âlimleri

Cep Kitapları

Âhir Zaman Âlimleri

Cebrâil Aleyhisselâm Ve Hazret-i Meryem


İsâ Aleyhisselâm’ın dünyaya teşrifleri Cenâb-ı Hakk’ın ululuk ve azametinin bir eseridir. Bunu anlayamadıkları için Allah-u Teâlâ Cebrâil Aleyhisselâm ile Meryem vâlidemiz arasındaki konuşmayı Âyet-i kerime’lerinde şöyle haber veriyor:

“Resulüm! Kitapta Meryem’i de an. Hani o, âilesinden ayrılarak, doğu yönünde bir yere çekilmişti. Sonra onlarla kendi arasına bir perde çekmişti.

Derken biz ona ruhumuzu (Cebrâil’i) göndermiştik de, kendisine düzgün bir insan şeklinde görünmüştü.

Meryem ‘Senden çok esirgeyici olan Allah’a sığınırım. Eğer Allah’tan korkan bir kimse isen (çekil yanımdan!)’ dedi.

Cebrail ‘Ben yalnızca, sana tertemiz bir erkek çocuk bağışlamam için Rabbinin bir elçisiyim.’ dedi.

Meryem ‘Bana bir insan eli değmediği, iffetsiz de olmadığım halde benim nasıl çocuğum olabilir?” dedi.

Cebrail ‘Bu böyledir. Çünkü Rabbin buyurdu ki: Bu bana kolaydır. Biz onu insanlar için bir mucize ve katımızdan da bir rahmet kılacağız. Bu, önceden kararlaştırılmış bir iştir.’ dedi.” (Meryem: 16-21)

Onun babasız yaratılmasını ezelî ilmi ile takdir etmiş, olmasını kesin olarak kararlaştırmıştır.

“Öyle de olsa, Allah dilediğini yaratır. Bir işe hükmedince ona ‘Ol!’ der, o da oluverir.

Ona kitabı, hikmeti, Tevrat’ı ve İncil’i öğretecek. Onu İsrail oğullarına bir peygamber yapacak.” (Âl-i imran: 47-48-49)

Cebrâil Aleyhisselâm Hazret-i Meryem’in korkusunu gidermek ve kalbini rahatlatmak için ona hakikatı anlattı. Sonra elbisesinin yakasından üfledi ve yanından ayrıldı. Hazret-i Meryem o anda İsâ Aleyhisselâm’a hamile kaldı.

Âyet-i kerime’lerde şöyle buyurulmaktadır:

“Irzını korumuş olan İmran kızı Meryem de bir misaldir. Biz ona ruhumuzdan üflemiştik. Rabbinin sözlerini ve kitaplarını tasdik etmişti. O bize gönülden itaat edenlerdendi.” (Tahrim: 12)

“Irzını iffetle korumuş olan (Meryem’i) de an. Biz ona ruhumuzdan üflemiş, kendisini de oğlunu da âlemler için bir mucize kılmıştık.” (Enbiyâ: 91)

Hazret-i Meryem gönlünü o derece Allah-u Teâlâ’ya vermişti ki, melekler kendisine hitap etmeye müjdeler vermeye başlamıştı.

Allah-u Teâlâ İsâ Aleyhisselâm’ın doğumu hakkında şüpheleri gidermek için Âyet-i kerime’lerinde herşeyi uzun uzadıya açıklıyor:

“Melekler demişlerdi ki:

Ey Meryem! Allah sana kendisinden bir kelime’yi müjdeliyor. Adı Meryem oğlu İsâ’dır. Mesih’tir, dünyada da ahirette’de itibarlı ve Allah’ın kendisine yakın kıldıklarındandır.” (Âl-i imran: 45)


 

Önceki Sonraki

İçindekiler